Biome DT - 7 kluczowych składników dla zdrowia jelit
Dlaczego Biome DT?
- Suplement charakteryzuje się bardzo bogatym składem. Zawiera aż 18 składników odżywczych pochodzenia naturalnego z zielonych części warzyw i owoców;
- Został opracowany przez zespół naukowy Instytutu Hughes w celu wspomagania procesu oczyszczania mikrobiomu, dlatego jego skład nie jest przypadkowy;
- Nie zawiera glutenu, spełnia wymogi diety wegetariańskiej i może być stosowany przez osoby pragnące wyrównać gospodarkę mineralną organizmu oraz dbające o układ pokarmowy w obszarze jelit.
7 kluczowych składników czyniących Biome DT wyjątkowym:
1. Łupiny Plantago Ovata
Znane pod nazwą Babka jajowata. Jest to roślina naturalnie występująca w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich i w południowo-zachodniej Azji. Nasiona babki jajowatej zawierają cukry, olejki, śluzy, fitosterole, aukubinę oraz alkaloidy monoterpenowe i triterpenowe. Łupiny te obfitują w śluzy które pęcznieją pod wpływem wody, co przynosi ulgę w zaparciach i łagodzi dolegliwości związane z biegunkami.
2. L-Glutamina
Jest to aminokwas obficie występujący w krwiobiegu. Zapewnia produkcję 30-35% tlenku azotu we krwi. Nowe badania wykazują pozytywny wpływ L-Glutaminy na funkcjonowanie układu pokarmowego. Aminokwas jest istotny podczas leczenia wrzodów żołądka i nieszczelnego jelita, zapobiegając powstawaniu nowych uszkodzeń. Poprawia ogólny stan osób z zespołem jelita drażliwego i biegunką, równoważąc ruch jelit i ilość wytwarzanego śluzu.
3. Inulina
Jest wielocukrem o licznych działaniach prozdrowotnych. Naturalnie występuje w korzeniach cykorii. Inulina może stanowić narzędzie w walce z chorobami dietozależnymi i otyłością. Jest ok. 10 razy mniej słodka niż cukier! Inulina zalicza się do prebiotyków, czyli składników żywności, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Stosowanie inuliny obniża pH stolca i znaczne zwiększenie ilości pożytecznych bakterii z rodzaju Bifidobacterium, które uczestniczą w trawieniu pokarmów, syntezie niektórych witamin, rozkładaniu substancji toksycznych i zwiększają odporność organizmu.
Jest wielocukrem o licznych działaniach prozdrowotnych. Naturalnie występuje w korzeniach cykorii. Inulina może stanowić narzędzie w walce z chorobami dietozależnymi i otyłością. Jest ok. 10 razy mniej słodka niż cukier! Inulina zalicza się do prebiotyków, czyli składników żywności, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Stosowanie inuliny obniża pH stolca i znaczne zwiększenie ilości pożytecznych bakterii z rodzaju Bifidobacterium, które uczestniczą w trawieniu pokarmów, syntezie niektórych witamin, rozkładaniu substancji toksycznych i zwiększają odporność organizmu.
4. Błonnik jabłkowy
Pozyskuje się go ze skórek jabłek. Naturalne źródło pektyn. Nie ulega strawieniu w układzie pokarmowym ze względu na odporność na działanie enzymów. Odpowiada za utrzymanie prawidłowego cholesterolu LDL, a także posiada możliwość jego obniżania oraz zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy. Przydatny w czasie odchudzania, gdyż wyraźnie zmniejsza łaknienie i poczucie głodu, pozwalając na redukcję tkanki tłuszczowej. Ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit działając antytoksycznie dzięki zdolności zawiązywania związków chemicznych z metalami ciężkimi czy bakteriami jelitowymi.
Pozyskuje się go ze skórek jabłek. Naturalne źródło pektyn. Nie ulega strawieniu w układzie pokarmowym ze względu na odporność na działanie enzymów. Odpowiada za utrzymanie prawidłowego cholesterolu LDL, a także posiada możliwość jego obniżania oraz zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu z przewodu pokarmowego. Zmniejsza w ten sposób ryzyko miażdżycy. Przydatny w czasie odchudzania, gdyż wyraźnie zmniejsza łaknienie i poczucie głodu, pozwalając na redukcję tkanki tłuszczowej. Ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit działając antytoksycznie dzięki zdolności zawiązywania związków chemicznych z metalami ciężkimi czy bakteriami jelitowymi.
5. Siemię lniane
Są to malutkie nasionka lnu o właściwościach zdrowotnych i odżywczych dla układu pokarmowego. Najbardziej znana właściwość siemienia lnianego to dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Błonnik zawarty w siemieniu podczas picia dużej ilości wody zapobiega zaparciom, gdyż poprawia ruchy perystaltyczne jelit. Stanowi również pożywkę dla dobrych bakterii bytujących w jelitach, które wspomagają oczyszczanie ze złogów. Istotnym składnikiem dla zdrowia żołądka i jelit jest kwas tłuszczowy ALA. Badania wykazały, że działa on ochronnie na śluzówkę, poprawia stan osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz zmniejsza stan zapalny jelit.
Są to malutkie nasionka lnu o właściwościach zdrowotnych i odżywczych dla układu pokarmowego. Najbardziej znana właściwość siemienia lnianego to dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Błonnik zawarty w siemieniu podczas picia dużej ilości wody zapobiega zaparciom, gdyż poprawia ruchy perystaltyczne jelit. Stanowi również pożywkę dla dobrych bakterii bytujących w jelitach, które wspomagają oczyszczanie ze złogów. Istotnym składnikiem dla zdrowia żołądka i jelit jest kwas tłuszczowy ALA. Badania wykazały, że działa on ochronnie na śluzówkę, poprawia stan osób cierpiących na chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz zmniejsza stan zapalny jelit.
6. Kwiaty brokułu
Bogate źródło błonnika. Są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Mają właściwości chroniące przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
Bogate źródło błonnika. Są jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Mają właściwości chroniące przed zaburzeniami trawienia oraz stanami zapalnymi jelit.
7. Chlorofilina
Pochodna chlorofilu zielonego barwnika powszechnie występującego w zielonych częściach roślin, którego znaczne ilości występują m.in. w lucernie siewnej. Sam chlorofil jest najmniej stabilnym spośród barwników naturalnych, mało odpornym na zmiany pH, wrażliwy na działanie światła, temperatury, utlenianie, a także nierozpuszczalny w wodzie, lepszą formą bardziej stabilniejszą i trwalszą, a do tego rozpuszczalną w wodzie są właśnie chlorofiliny. Chlorofilina między innymi charakteryzuje się silnym antybakteryjnym i przeciwzapalnym działaniem, wzmacnia odpowiedź immunologiczną, optymalizuje i utrzymuje dobry stan zdrowia. Ma działanie oczyszczające. W ludzkim organizmie wchłania się na poziomie jelit.
Pochodna chlorofilu zielonego barwnika powszechnie występującego w zielonych częściach roślin, którego znaczne ilości występują m.in. w lucernie siewnej. Sam chlorofil jest najmniej stabilnym spośród barwników naturalnych, mało odpornym na zmiany pH, wrażliwy na działanie światła, temperatury, utlenianie, a także nierozpuszczalny w wodzie, lepszą formą bardziej stabilniejszą i trwalszą, a do tego rozpuszczalną w wodzie są właśnie chlorofiliny. Chlorofilina między innymi charakteryzuje się silnym antybakteryjnym i przeciwzapalnym działaniem, wzmacnia odpowiedź immunologiczną, optymalizuje i utrzymuje dobry stan zdrowia. Ma działanie oczyszczające. W ludzkim organizmie wchłania się na poziomie jelit.
Brak komentarzy: