Top Ad unit 728 × 90

L-arginina a cukrzyca typu 2

L-arginina, zasadniczy składnik ProArgi-9+, jest aminokwasem, który w organizmie przekształcany jest w tlenku azotu - substancję odpowiedzialną między innymi za wazodylatację (regulowanie światła naczyń krwionośnych). Doniesienia wskazują na korzyści z suplementacji L-argininy u chorych z nadciśnieniem, cukrzycą typu 2, miażdżycą naczyń krwionośnych i hipercholesterolemią.

Mechanizm jej działania prawdopodobnie wynika ze stymulowanego przez produkcję tlenku azotu wzrostu insulinowrażliwości. W przeprowadzonych badaniach po 3 miesiącach stosowania L-argininy w dawce 9 g na dobę doszło do istotnego obniżenia wartości współczynnika HOMA. Poprawę insulinowrażliwości tkanek oraz poprawę funkcji komórek b trzustki zaobserwowano również w innym badaniu przeprowadzonym na grupie 144 pacjentów z nietolerancją glukozy i zespołem metabolicznym, którym podawano 6,4 g l-argininy lub placebo przez 18 miesięcy.

Jedna saszetka ProArgi-9+ zawiera 5 gramów farmaceutycznej l-argininy.


Źródło: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/40023

PDF: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/40023/27681 

Brak komentarzy:

Synergy Club - Dystrybutor Synergy WorldWide Polska © 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zabronione.

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Obsługiwane przez usługę Blogger.