L-arginina a cukrzyca typu 2
L-arginina, zasadniczy składnik ProArgi-9+, jest aminokwasem, który w organizmie przekształcany jest w tlenku azotu - substancję odpowiedzialną między innymi za wazodylatację (regulowanie światła naczyń krwionośnych). Doniesienia wskazują na korzyści z suplementacji L-argininy u chorych z nadciśnieniem, cukrzycą typu 2, miażdżycą naczyń krwionośnych i hipercholesterolemią.
Mechanizm jej działania prawdopodobnie wynika ze stymulowanego przez produkcję tlenku azotu wzrostu insulinowrażliwości. W przeprowadzonych badaniach po 3 miesiącach stosowania L-argininy w dawce 9 g na dobę doszło do istotnego obniżenia wartości współczynnika HOMA. Poprawę insulinowrażliwości tkanek oraz poprawę funkcji komórek b trzustki zaobserwowano również w innym badaniu przeprowadzonym na grupie 144 pacjentów z nietolerancją glukozy i zespołem metabolicznym, którym podawano 6,4 g l-argininy lub placebo przez 18 miesięcy.
Jedna saszetka ProArgi-9+ zawiera 5 gramów farmaceutycznej l-argininy.
Źródło: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/40023
PDF: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/40023/27681
Mechanizm jej działania prawdopodobnie wynika ze stymulowanego przez produkcję tlenku azotu wzrostu insulinowrażliwości. W przeprowadzonych badaniach po 3 miesiącach stosowania L-argininy w dawce 9 g na dobę doszło do istotnego obniżenia wartości współczynnika HOMA. Poprawę insulinowrażliwości tkanek oraz poprawę funkcji komórek b trzustki zaobserwowano również w innym badaniu przeprowadzonym na grupie 144 pacjentów z nietolerancją glukozy i zespołem metabolicznym, którym podawano 6,4 g l-argininy lub placebo przez 18 miesięcy.
Jedna saszetka ProArgi-9+ zawiera 5 gramów farmaceutycznej l-argininy.
Źródło: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/40023
PDF: https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/download/40023/27681
Brak komentarzy: