L-cytrulina - najważniejsze fakty
L-cytrulina podnosi poziom i przedłuża obecność l-argininy we krwi, przez co zwiększa potencjalne stężenia tlenku azotu i hormonu wzrostu HGH. Podniesienie zdolności do wytwarzania tlenku azotu wpływa na zdolności regulacyjne ciśnienia krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.
L-cytrulina jest aminokwasem odgrywającym w organizmie ważną rolę w wielu procesach biochemicznych. Jako związek pośredni w cyklu mocznikowym, pomaga np. usunąć z organizmu toksyczny amoniak, pojawiający się w wyniku przemian biochemicznych zwłaszcza po wzmożonym wysiłku fizycznym.
Suplemenacja cytruliny może poprawić krążenie w całym organizmie i polepszyć dostarczanie składników odżywczych do komórek. Wykazano, że regularna suplementacja może pomóc w obniżeniu łagodnego nadciśnienia i przyspieszać gojenie ran u osób z cukrzycą typu 2.
Warto zauważyć, że cytrulina przyswaja się z przewodu pokarmowego wielokrotnie lepiej niż arginina. Dzieje się tak, ponieważ nie jest trawiona i lepiej przenika do krwi, ponadto może przechodzić bez zmian przez wątrobę. Dzięki temu w suplementacji jej dawki mogą być znacznie mniejsze niż w przypadku l-argininy. Kiedy cytrulina dojdzie do nerek, zostaje tam zamieniona na argininę uwalnianą do układu krwionośnego.
L-cytrulina jest aminokwasem egzogennym, co oznacza, że nie trzeba jej dostarczać z pożywieniem by uniknąć niedoborów, gdyż organizm potrafi ją wytworzyć samodzielnie. Jednakże jej spożycie może przynieść opisane wyżej korzyści zdrowotne. Źródłem tego aminokwasu są arbuzy. Znajdziemy go także w niewielkich ilościach w melonach i niektórych odmianach ogórków.
Naturalną l-cytrulinę dodaną w odpowiedniej proporcji do l-argininy znajdziemy oczywiście również w ProArgi-9 Plus.
Brak komentarzy: