L-cytrulina w ProArgi 9 Plus
L-cytrulina to organiczny związek chemiczny - aminokwas, o wzorze C6H13N3O3. Litera "L-" oznacza formę występującą w sposób naturalny w organizmach żywych. Ma postać białego, drobnokrystalicznego proszku, rozpuszczalnego w wodzie.
L-cytrulina jest zamieniana w wyniku procesów biochemicznych zachodzących w organizmie na l-argininę, a ta z kolei, w miarę potrzeb, w tlenek azotu. Tlenek azotu jest swego rodzaju hormonem, służącym organizmowi do regulacji stopnia rozszerzenia naczyń krwionośnych. Rozszerzenie naczyń wpływa na ukrwienie wszystkich organów ciała, w tym mięśni a więc i serca. Polepszenie ukrwienia oznacza poprawę zaopatrzenia w tlen i substancje odżywcze, co ogranicza zmęczeniu fizyczne i psychiczne oraz przyspiesza regenerację powysiłkową.
L-cytrulina odgrywa również istotną rolę w cyklu mocznikowym, przyczyniając się m.in. do zmniejszenia ilości kwasu mlekowego, gromadzącego się w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Zmniejszenie nagromadzenia kwasu mlekowego zmniejsza ogólny poziom zmęczenia odczuwany w czasie treningu, przyczyniając się w ten sposób do poprawy osiągów sportowych.
L-cytrulina jest ważnym składnikiem ProArgi 9 Plus, wzmacniającym i uzupełniającym działanie l-argininy. ProArgi 9+ zawiera farmaceutycznej klasy cytrulinę w naturalnej formie "L-", wytwarzaną w procesie naturalnej fermentacji mikrobiologicznej.
L-cytrulina jest zamieniana w wyniku procesów biochemicznych zachodzących w organizmie na l-argininę, a ta z kolei, w miarę potrzeb, w tlenek azotu. Tlenek azotu jest swego rodzaju hormonem, służącym organizmowi do regulacji stopnia rozszerzenia naczyń krwionośnych. Rozszerzenie naczyń wpływa na ukrwienie wszystkich organów ciała, w tym mięśni a więc i serca. Polepszenie ukrwienia oznacza poprawę zaopatrzenia w tlen i substancje odżywcze, co ogranicza zmęczeniu fizyczne i psychiczne oraz przyspiesza regenerację powysiłkową.
L-cytrulina odgrywa również istotną rolę w cyklu mocznikowym, przyczyniając się m.in. do zmniejszenia ilości kwasu mlekowego, gromadzącego się w mięśniach podczas wysiłku fizycznego. Zmniejszenie nagromadzenia kwasu mlekowego zmniejsza ogólny poziom zmęczenia odczuwany w czasie treningu, przyczyniając się w ten sposób do poprawy osiągów sportowych.
L-cytrulina jest ważnym składnikiem ProArgi 9 Plus, wzmacniającym i uzupełniającym działanie l-argininy. ProArgi 9+ zawiera farmaceutycznej klasy cytrulinę w naturalnej formie "L-", wytwarzaną w procesie naturalnej fermentacji mikrobiologicznej.
Brak komentarzy: